BOGEN

”Tro, Stress og Depression – i verdens lykkeligste land”

 

I 2017 debuterede Claus Olsen Søndergaard som hovedforfatter til bogen ”Tro, Stress og Depression – i verdens lykkeligste land”.

Materialet hertil var i første omgang ikke tiltænkt som manuskript til en bog. Det var dagbogsnotater, hvor beskrivelsen af frustrationer, bristede illusioner og panikangst fyldte mest. Derudover var det noter fra samtaler med præst og psykolog. Altså en form for et effektivt katarsis.

Bogen udgør en hybrid af en selvbiografi, en fagbog og en debatbog. Den er et vidnesbyrd om, hvordan stress og svær depression kan opleves indefra.

Karen Stine Egelund, der er adjunkt ved UCN skriver bl.a. i bogens forord:

”Claus’ fortælling har vækket min nysgerrighed overfor den kapital, som ro, nærvær og opmærksomhed genererer, og hvorledes denne kan erhverves og omsættes både privat, personligt og professionelt. Bogen viser på fornem vis livskunsten i, hvordan man genskaber sig selv. Om du er troende eller ej, kan jeg kun opfordre dig til at læse denne bog, fordi den er et relevant eksempel på, hvorledes det er muligt at reetablere sine egne værdier som et afsæt til en ny fremtid.”

En del af bogen er skrevet i samarbejde med signifikante personer, der var tæt på Claus gennem de turbulente år. Det er sønnen Tobias, forstander for ”Den Sikrede Institution Kompasset” og medlem af Børnerådet TinaMaria Larsen, og Ledende psykolog Pia Kølner Ryom, ved Arbejdsmedicinsk klinik, på Aalborg Universitetshospital.

Der er tale om personlige og faglige refleksioner og perspektiveringer i forhold til dét at være familiemedlem, kollega og chef til én, der er ramt af stress og svær depression. Derudover indeholder delen ligeledes et bidrag fra en fagligt funderet psykologisk vinkel, hvor et stresskollaps i tiden op til og efterfølgende beskrives.

Fælles for betragtningerne er, at de understøtter til fremkaldelse af et tydeligt, men samtidig nuanceret billede, som rigtig mange formodes at kunne spejle sig i, og dermed er intentionen for bogen, at vi bliver skarpere til at forstå egen eller andres situation og dilemmaer, når vi er ramt af uhensigtsmæssig stress og depression.

____

Bogen udkommer på forlaget mellemgaard.
ISBN 978-87-7190-423-9

Uddrag fra bogen

”Hr. Stilhed”
Gennem processen mod delvis omlægning af mine værdier og prioriteter, havde min opmærksomhed rettet sig mod roen og stilheden, idet disse kvaliteter havde haft svære betingelser på det sidste – mildest talt. Uden en særlig bevidsthed om, hvad jeg havde brug for, søgte jeg stilheden, hvori jeg fandt mulighed for regenerering af hjernen. Hjernen kunne komme af med alle de stimuli, den var blevet udsat for, og jeg kunne dermed igen begynde at mærke roen indfinde sig.

En anden ”medvandrer”, som jeg har slået spændende følge med, er Hr. Stilhed. Hr. Stilhed var tidligere stærkt undervurderet og ikke umiddelbart én, jeg førhen havde haft behov for at slutte mig til – eller også var det netop dét, som jeg i bund og grund havde? I dagens højhastighedssamfund vil min nye medvandrer måske på rigtig mange måder forekomme reaktionær, når vi holder ham op i LED-lyset af mantraerne om effektivisering, økonomisme og optimering. Det er heller ikke lige i dette spændingsfelt, at Stilhed hører hjemme, men måske er det netop af samme grund vigtigt at tage den tid, der skal til, og invitere Stilhed indenfor?

Du kan købe bogen hos din lokale boghandler, eller du kan bestille ved at udfylde kontaktformularen.
Betaling via MobilePay nummer 6167 7262
Prisen er 195 DKK (250 DKK inkl. fragt)