RETREKKING OG RETRÆTE

Tid til refleksion og fordybelse

Efterfølgende nogle år hvor ingenting var i ”vatter”, og hvor stort set alt var i heftig turbulens og til sidst i lodret fald, med alvorlig sygdom i nærmeste familie, er jeg nu igen der, hvor jeg har lyst til kaffe, og hvor livet blomstrer, og jeg laver det jeg har lyst til. Det var en lang proces med pilgrimsvandringer, retræteforløb, et fornyet forhold til et par venner og til Gud, medicin og en længere vandring sammen med en af Danmarks dygtigste stresspsykologer.

Gennem de år har jeg mødt mange, der søger muligheden for at generere energi og lyst til arbejdslivet, familien, hverdagen og livet generelt. Lige så mange har efterhånden erfaret, at det ikke blot forekommer med endnu en efteruddannelse, et kursus, en forlænget weekend med wellness, en ekstrem oplevelse eller en badeferie, men at der må være andre måder at regenerere på.

I stedet for kontinuerligt at erhverve nyt og køre livet af i overhalingsbanen, vil det måske være en idé at forsøge at styrke fordybelsen og raffinere det eksisterende. En ny vinkel kunne være intentionen om at pleje de arbejdsmæssige, mentale og måske endda åndelige rødder, der netop henter sin næring og styrke i fordybelsen af den mangfoldighed mange allerede har erhvervet sig privat eller i sit erhverv.

Den refleksion og fordybelse kan foretages mange steder. Det kan være i Mindfulness, Yoga, Østens mystik, på div. kurser eller på ”et fortravlet Stressreduceringsforløb”. Det kan ligeledes være i vores egen vestlige kultur, på ReTrekking, pilgrimsvandringer på ”Caminoen”, ”Hærvejen” eller på en retræte, sidstnævnte, dog endnu ikke så udbredt i Danmark.

Den mentale rejse

Hvad får mennesker af i dag til at tage på pilgrimsvandringer og retræter, og hvorfor er det ved at blive populært? Måske er det ikke selve vandringen eller retræten, der er målet og det vigtigste. Det moderne menneske er ofte mættet af de materielle goder, og vi mangler overordnet ingenting.

Vi har måske fået overskud på behovstilfredsstillelsen eller er desillusionerede over, at vi til stadighed ikke kan udleve det perfekte liv, som vi er tilbøjelige til at tro, andre lever.

Derfor, tror jeg, at mennesker af i dag er blevet mere orienteret imod det immaterielle. Mange af os søger i højere grad i fx stilheden, i spiritualitet eller i den åndelige dimension i livet som et alternativ til hverdagens stress, konformitet og kompleksitet, hvor der til stadighed skal præsteres og gøres karriere.

Retræten og vandringen har i vores højhastighedssamfund ændret sig fra at være en total tilsidesættelse af stort set alt, til at omhandle hvordan mennesket af i dag, kan redefinere sig selv, sine prioriteringer, sin Gud og genfinde tiden til at understøtte fordybelse og refleksion i et ofte meget hektisk og krævende familie- og arbejdsliv.

Min store drøm er at lave et moderne kloster

Drømmen er at etablere et moderne kloster, hvor den enkelte, der er på optur, nedtur eller vandretur i livet, kan opholde sig for en periode.

På Retræten, om den foregår på et afsides ”kloster”, på et Resort i Østen, eller det er på sejlads eller vandring, er der mulighed for at søge ind i stilheden. En stilhed hvor der er ultimative muligheder for mental velfærd, eftertænksomhed og regenerering af hjernen.

Følgende citat er af Kjeld Fredens, der er tidligere hjerneforsker ved Aarhus Universitet og forfatter til bøger om hjernen og dens funktionalitet: “Kommer hjernen ikke af med alle de stimuli, den får, spænder den op. Ligesom en muskel, der aldrig slapper af.” Det er blot en af forklaringerne på, at det moderne menneske i langt højere grad må være sig bevidst om at søge stilheden.

Det er i selskab med stilheden og os selv, vi får muligheden for eftertænksomhed over de lette og ligeledes ubehagelige spørgsmål i forhold til det aktuelle liv eller det liv, som vi fremadrettet vil leve. Derudover er det refleksioner, vi er nødsaget til kontinuerligt at foretage, når ønsket er at vedligeholde og understøtte autenticiteten i livet.

Hvornår og hvordan det moderne Kloster står klar til indvielse, står hen i det uvisse, men det er altid godt med drømme og visioner.

Retræte og ReTrekking

Der er forskellige former for retræter, og ikke mange er ens. De retræter jeg har været med til at arrangere, kalder vi for ReTrekking.

”ReTrekking” har vi sammensat af ordet ”retræte”, der bliver brugt i den militære verden, når soldaterne skal trække sig tilbage og endvidere af ordet ”trekking”, der betyder ”vandring til fods”. Oversat betegner ordet altså noget i retning af ”tilbagetrækning til fods”.

Der er ligeledes mulighed for ReTrekking i kajak, kano eller på cykel. Altså en delvis aktiv Retræte hvor vi i fællesskab bevæger os afsted i et tempo, hvor alle kan være med med madpakke, Trangia-køkken og sovepose på eksempelvis Gudenåen, Söderåsen i Sverige eller Hærvejen i Jylland.

Det er ligeledes en Retræte indeholdende en indre rejse, hvor vi forholder os til naturen, stilheden og nærværet, til livets store og små spørgsmål, til Søren A. Kierkegaard og Gud. Ad de veje fornemmer vi tydeligere konturerne af livet, dets mening og dets til tider finurlige aspekter.

Forestil dig endvidere drøvtyggeri over eksempelvis antagelsen: ”Det, vi tænker og definerer om os selv og vores liv, giver næring til det, som sker nu og i fremtiden”. Vi kan forholde os til teksten fra en morgen- eller aftensang, til lokalt brygget øl, til fuglenes sang eller blot til ingenting, – udover det berigende samvær med hinanden. Hvor svært og nemt kan det alt sammen være på én og samme tid?!

Pilgrimsruten gennem Europa, Hærvejen, som den hedder i Danmark, er en ældgammel handels- og pilgrimsrute. Den strækker sig fra hhv. Nidaros i Trondheim i Norge og Vadstena i Sverige til henholdsvis, via færgeforbindelse, Hirtshals og Frederikshavn i Vendsyssel og ned gennem kontinentet, hvor den bl.a. har forbindelse til nogle af de store pilgrimsmål som fx Rom og Santiago de Compostela. Ruten, der har været en central færdselsåre, er så gammel, at ingen rigtig ved, hvornår den er etableret.

På de fleste ReTrekkinger foregår overnatning på de Herberger, der ligger langs Hærvejen. Hærvejsherbergerne er en unik overnatningsform, om vi ankommer dertil i vandrestøvler eller på ryggen af vores cykler. På de sejlende ReTrekkinger afhænger overnatningen af stedet, hvor sejladsen forekommer.

Min baggrund

Jeg har gennem rigtig mange år søgt stilheden, når jeg har haft brug for at generere ny energi og overskud til livet og for at være nogenlunde i ”vatter”. Jeg har opsøgt stilheden og fordybelsen med nogle få venner, alene eller sammen med hende jeg er gift med eller med vores tre drenge. Drengene har været slæbt med til ro og fordybelse på søen, i bjergene, i kirkerummet, i skoven og har alle haft deres første overnatning i shelter, mens de endnu brugte ble.
Gennem nogle år kom jeg længere og længere ud af balance og væltede fatalt i et stresskollaps. Det var en proces over flere år, hvor jeg ikke tog tiden til at koble ud og trække stikket kontinuerligt, så der var plads til fordybelse og danne ny energi og livsglæde.
Jeg arbejdede, som rigtig mange andre, med det jeg brændte for, havde lyst til og interesse for. Jeg havde taget nogle uddannelser, praktiske og teoretiske, deriblandt en diplomuddannelse som reference til det jeg arbejdede med. Jeg startede nye afdelinger og nye specialinstitutioner op i såvel privat som offentlig regi. Jeg var involveret i meget spændende processer, og mit arbejdsliv var lige akkurat det, jeg kunne ønske mig og havde stilet efter.

Praktisk information

For nærmere information vedrørende tidspunkter og priser kontakt mig via mail:  info@claussoendergaard.dk

Der er som udgangspunkt kun en ReTrekking i foråret og en i efteråret.
Datoerne bliver udmeldt senere.

Har du lyst til i nogle dage at trække stikket fra hverdagens kompleksitet og krav, fokusere på stilhed, fordybelse, en mental og ydre vandring eller måske sejlads?
 
Så kontakt mig for nærmere information om ReTrekking og Retræte.