BOGEN

”Tro, Stress og Depression – i verdens lykkeligste land”

 

I 2017 debuterede Claus Olsen Søndergaard som hovedforfatter til bogen ”Tro, Stress og Depression – i verdens lykkeligste land”.

Materialet hertil var i første omgang ikke tiltænkt som manuskript til en bog. Det var dagbogsnotater, hvor beskrivelsen af frustrationer, bristede illusioner og panikangst fyldte mest. Derudover var det noter fra samtaler med præst og psykolog. Altså en form for et effektivt katarsis.

Bogen udgør en hybrid af en selvbiografi, en fagbog og en debatbog. Den er et vidnesbyrd om, hvordan stress og svær depression kan opleves indefra.

Karen Stine Egelund, der er adjunkt ved UCN skriver bl.a. i bogens forord:

”Claus’ fortælling har vækket min nysgerrighed overfor den kapital, som ro, nærvær og opmærksomhed genererer, og hvorledes denne kan erhverves og omsættes både privat, personligt og professionelt. Bogen viser på fornem vis livskunsten i, hvordan man genskaber sig selv. Om du er troende eller ej, kan jeg kun opfordre dig til at læse denne bog, fordi den er et relevant eksempel på, hvorledes det er muligt at reetablere sine egne værdier som et afsæt til en ny fremtid.”

En del af bogen er skrevet i samarbejde med signifikante personer, der var tæt på Claus gennem de turbulente år. Det er sønnen Tobias, forstander for ”Den Sikrede Institution Kompasset” og medlem af Børnerådet TinaMaria Larsen, og Ledende psykolog Pia Kølner Ryom, ved Arbejdsmedicinsk klinik, på Aalborg Universitetshospital.

Der er tale om personlige og faglige refleksioner og perspektiveringer i forhold til dét at være familiemedlem, kollega og chef til én, der er ramt af stress og svær depression. Derudover indeholder delen ligeledes et bidrag fra en fagligt funderet psykologisk vinkel, hvor et stresskollaps i tiden op til og efterfølgende beskrives.

Fælles for betragtningerne er, at de understøtter til fremkaldelse af et tydeligt, men samtidig nuanceret billede, som rigtig mange formodes at kunne spejle sig i, og dermed er intentionen for bogen, at vi bliver skarpere til at forstå egen eller andres situation og dilemmaer, når vi er ramt af uhensigtsmæssig stress og depression.

____

Bogen udkommer på forlaget mellemgaard.
ISBN 978-87-7190-423-9

Uddrag fra bogen

”Hr. Stilhed”
Gennem processen mod delvis omlægning af mine værdier og prioriteter, havde min opmærksomhed rettet sig mod roen og stilheden, idet disse kvaliteter havde haft svære betingelser på det sidste – mildest talt. Uden en særlig bevidsthed om, hvad jeg havde brug for, søgte jeg stilheden, hvori jeg fandt mulighed for regenerering af hjernen. Hjernen kunne komme af med alle de stimuli, den var blevet udsat for, og jeg kunne dermed igen begynde at mærke roen indfinde sig.

En anden ”medvandrer”, som jeg har slået spændende følge med, er Hr. Stilhed. Hr. Stilhed var tidligere stærkt undervurderet og ikke umiddelbart én, jeg førhen havde haft behov for at slutte mig til – eller også var det netop dét, som jeg i bund og grund havde? I dagens højhastighedssamfund vil min nye medvandrer måske på rigtig mange måder forekomme reaktionær, når vi holder ham op i LED-lyset af mantraerne om effektivisering, økonomisme og optimering. Det er heller ikke lige i dette spændingsfelt, at Stilhed hører hjemme, men måske er det netop af samme grund vigtigt at tage den tid, der skal til, og invitere Stilhed indenfor?

BOGANMELDELSER

Af Julia S Nielsen

 

Bogen om Tro, stress og depression – i verdens lykkeligste land – er skrevet af Claus Olsen Søndergaard og udgivet på forlaget Mellemgaard.
I bogen Tro, stress og depression giver Claus Olsen Søndergaard et hudløst ærligt indblik i sit sygdomsforløb. Et forløb, der gradvist eskalerer, for til sidst at kulminere med et komplet sammenbrud. Claus oplever et kollaps der bedst kan sidestilles med symptomerne på en blodprop i hjernen. I bogen beskriver han sit møde med en så mørk side af livet, som han aldrig havde forestillet sig eksisterede.

Selvom bogen tager sit udgangspunkt i et meget alvorligt og dystert emne, sidder man aldrig med en ubehagelig smag i munden, når man læser bogen. Claus og de øvrige bidragsydere i bogen beskriver sygdomsforløbet med en ærlig, men ikke selvmedlidende tone, og man fornemmer tydeligt, at bogens mål ikke er at skabe selvmedlidenhed, men en tæt og levende beskrivelse af et nedsmeltet liv. Et liv, der kunne have været dit eller mit. For det er ikke noget svagt ved Claus, der gør, at hans liv smuldrer, han er blot en mand udsat for et for stort pres på arbejdet og som ikke fik lyttet til sin krop, før det hele krakelerede.

Supermand og almindelige mennesker

I slutningen af bogen beskriver Claus, hvordan han på en tur med nogle ungdomsvenner for første gang får gjort op med forventningen om at skulle være en supermand, der kan overskue alt, men at han i stedet blot skal være autentisk. En læring, som de fleste af os, med bare en nogenlunde entusiasme omkring vores arbejde, kunne tage ved lære af. For er de fleste af os ikke nødt til at være små supermænd i vores hverdag, for at få enderne i en alt for travl hverdag til at hænge sammen? Claus’ erkendelse af, at han er et ganske normalt menneske, som oplevede fundamentet under sig blive slået løst, kunne på samme måde være en afgørende erkendelse for os. Lever vi på en måde, hvor vi kan få slået fundamentet løst under os, fordi vi forsøger at være supermænd og -kvinder?

Afslutningsvist stiller Claus det meget relevante spørgsmål, om man kan lære noget af at gå gennem et langt sygemeldingsforløb med stress og depression. I første omgang har han lyst til at svare et rungende nej, men efter længere tids refleksion svarer han nogenlunde følgende:

”Ved nærmere tanke…. Så kunne jeg jo lige så godt undersøge, og blive bevidst, om hvad der eksisterede på mit livs allermest dystre side. Denne viden kunne jeg så tage med op, hvis jeg en dag var så heldig at kunne returnere, og dét ville måske være det positive ved at være endt fatalt på bunden.”

Bogen løfter ingen pegefingre af folk med fortravlede liv, men beskriver Claus’ liv som det var, og hvad der skubbede ham ud i sygdomsforløbet. Det er dog umuligt at læse bogen, uden samtidig at stoppe op og reflektere over, hvor stort et pres man selv er under, og om noget lignende kunne ske for en selv, hvilket vel sagtens er Claus’ intention. Bogen er skrevet i et levende og let sprog og virker godt samskrevet med afsnit fra Claus’ psykolog, hans leder fra arbejdet, der lægger en faglig vinkel på sygdomsforløbet samt hans søns beskrivelse af sygdommens påvirkning på familiens liv.

Bogen egner sig godt, til dig, der selv har gået igennem noget lignende, eller som har en relation til en, der er gået igennem et længere sygdomsforløb, da den giver et meget klart indblik i, hvad den sygemeldte går igennem. Jeg vil klart anbefale bogen Tro, stress og depression som både et redskab til forståelse, men også en kærlig påmindelse til at undersøge, hvad der er det vigtige i livet for dig.

Køb bogen Tro, stress og depression

Af Peter Götz

Det KAN ende godt      

 

Med bogen ”Tro, stress og depression -i verdens lykkeligste land” lykkes det Claus Olsen Søndergaard at tage os med i et forløb, der drypper af hjerteblod og smertefulde erfaringer.

Claus ved hvad han skriver om. Det er tydeligt. Både fra et oplevet synspunkt og fra et psykologisk perspektiv. Det er en god fremstilling af de forskellige stadier, der opstår, når det hele ramler. De bliver med Claus’ rå ærlighed, nordjyske lune og gode pen beskrevet både indefra og udefra.

Claus har med sine uddannelser, hvor han byggede ovenpå sit svendebrev som snedker med en pædagoguddannelse, en arbejdsmiljøuddannelse, en neuropædagogisk og –psykologisk efteruddannelse samt en pd. i socialpædagogik ganske godt styr på de kringlede forløb, der opstår, når man uden at vide det, har budt sig selv mere end et menneske kan bære.

Han kunne næppe have taget flere skudsikre veste på til det arbejde han påtog sig mellem kriminelle unge. Alligevel blev han ramt – og alvorligt såret.

Vi hører om vejen ned – men så sandelig også om vejen op. Det lange seje træk med mennesker, der var kloge nok til at sige det rigtige på det rigtige tidspunkt. Genopdagelsen af livets egne ressourcer i Skaberens hånd, i hans natur og i hans stilhed. Familiens og venners tålmodighed. Nyttige værktøjer. Og meget mere.

Du kan købe bogen hos din lokale boghandler, eller du kan bestille ved at udfylde kontaktformularen.
Betaling via MobilePay nummer 6167 7262
Prisen er 195 DKK (250 DKK inkl. fragt)